Project omschrijving

MENOPAUZE

€ 80

Hebt u last van futloosheid, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid of minder zin in seks?
Deze en andere klachten kunnen hun oorzaak vinden in afwijkingen van uw hormoonspiegels.  

Mogelijks is uw menopauze, ook overgang genoemd, begonnen.
De symptomen van de menopauze uiten zich bij elke vrouw op een andere manier.

Voor deze bloedafname hoeft u niet nuchter te zijn.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Wat is de menopauze?

De menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk fysiologisch proces dat bij de vrouw het einde van haar vruchtbare periode aangeeft.  De gemiddelde vrouw komt rond haar vijftigste in haar overgangsjaren. Er is sprake van een vroegtijdige overgang (rond 40 jaar) en een laattijdige overgang (na 55 jaar). De overgangsperiode duurt gemiddeld zo’n 4 jaar, waarbij de productie van 2 hormonen, progesteron en oestrogeen, achteruit gaat en er een hormonale disbalans ontstaat.

Het hormoon oestrogeen wordt in de overgang minder aangemaakt waardoor de rijping van de eicellen verandert.  Deze wijziging in het rijpingsproces zorgt ervoor dat de voorraad eicellen afneemt, waardoor de progesteronproductie vermindert. Wanneer de rijping van de eicellen helemaal stopt, blijft de oestrogeenproductie definitief laag en betekent dit het einde van de vruchtbare periode.

Tijdens dit proces worden de menstruaties onregelmatiger en vaak heviger en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.  Erfelijkheid speelt tevens een belangrijke rol in dat proces: de leeftijd waarop de overgang bij andere vrouwen in uw familie begon, kan een indicatie vormen.

Meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten bij de menopauze zijn opvliegers en nachtelijk zweten, gewichtstoename, onregelmatige menstruaties, prikkelbaarheid, vaginale droogheid  en verlies van of een lager libido (geen zin in seks). Ander oorzaken, zoals schildklierproblemen, diabetes, maar ook andere hormonen en vitaminetekorten, kunnen deze klachten echter ook geven.

Diagnose via bloedonderzoek

De menopauze is goed te diagnosticeren aan de hand van de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek, dat drie hormoonspiegels bepaalt:

  • FSH

  • LH

  • Oestradiol

Bij een vrouw in de overgang veranderen deze hormoonspiegels. Bepaling van deze hormonen kan duidelijkheid geven over de status van de menopauze.

De resultaten van deze testen zijn in principe binnen de 72 uren beschikbaar.

Het gebruik van de anticonceptiepil kan de resultaten van deze test beïnvloeden.

U mag, alvorens deze test te ondergaan, minstens twee maanden geen anticonceptiepil meer gebruikt hebben, om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locatie