Project omschrijving

PROSTAAT PREMIUM

€ 225

Dit panel meet de hoeveelheid de totale hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigen (PSA), vrij (niet eiwitgebonden) PSA en [2]-pro-PSA in het bloed. Samen worden deze 3 parameters gebruikt om de Prostate Health Index (phi) score te berekenen, een nieuwe, krachtige test voor de screening en opvolging van prostaatkanker.

U kan direct kiezen voor dit panel als u de meest complete prostaatkanker screening wil, of dit panel laten uitvoeren nadat het Prostaat Basis panel afwijkend was.

De test wordt uitgevoerd op een willekeurige bloedafname (serum). U hoeft niet nuchter te zijn.
De bloedstalen moeten wel in ons prikcentrum worden afgenomen want het is heel belangrijk dat de stalen binnen de 3 uur worden verwerkt.

Het duurt ongeveer 1 week tot u het testresultaat ontvangt.
Het is aangewezen om jaarlijks een check-up te laten uitvoeren.

Maak een afspraak

Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde vorm van kanker bij mannen, en een belangrijke bron van overlijdens. Ongeveer 1 man op 7 zal de diagnose van prostaatkanker krijgen. Detectie in een vroeg stadium (screening) is belangrijk, omdat prostaatkankers pas laattijdig uitzaaien en zo in een beginnend stadium goed te behandelen zijn, met bewaarde seksuele functie en een minimum aan verwikkelingen.

De meest gebruikte bloedtest voor de screening van prostaatkanker is de PSA/vrij PSA test van het Prostaat Basis panel

Parameters die worden gemeten:

 • PSA totaal

 • vrij PSA

 • PSA totaal

 • vrij PSA

 • PSA totaal

 • vrij PSA

Voordelen van de Phi test in het Prostaat Premium panel:

 • Betere screening van agressieve prostaatkanker

 • Vermijden van overbodige (herhaalde) prostaatpuncties

 • Wegnemen van bezorgdheid

Deze PSA test heeft echter ook beperkingen:

 • PSA kan verhoogd zijn bij goedaardige prostaataandoeningen zoals prostaat ontsteking of vergroting.

 • Prostaatkanker kent een heel variabele evolutie, waarbij heel wat kankers heel traag evolueren en eigenlijk geen behandeling vereisen.

Info over resultaat en diagnose:

De Phi test resulteert in een score die het risico aangeeft dat u een agressieve vorm van prostaatkanker hebt die verder onderzoek noodzakelijk maakt. Op het testrapport zal u een besluit lezen gemaakt door onze laboratorium experten (klinisch biologen) met verdere aanbevelingen. Geruststelling bij een normaal resultaat dan wel de aanbeveling om uw arts te consulteren en concrete voorstellen voor verder medisch onderzoek door specialisten.

Bij een afwijkende Phi test is (herhaling van) weefselonderzoek zeker aangewezen: hierbij wordt via een naald (prostaatpunctie) een stukje weefsel van de prostaat genomen voor verdere onderzoek met de microscoop op zoek naar kwaadaardige cellen. Ook gespecialiseerde beeldvorming (MRI scanner) is aangewezen.

Het duurt ongeveer 1 week tot u het testresultaat ontvangt.

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locatie