Project omschrijving

HIV-TEST

€ 50

Als je tot een risicogroep behoort en onbeschermde seksuele contacten hebt, is het verstandig je regelmatig te laten testen op HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Als je bent besmet met het HIV- virus, moet je vaste partner ook worden getest.

Verwittig ook je vorige sekspartners zodat ze zich ook kunnen laten testen. Op die manier voorkom je nieuwe besmettingen.

De HIV-test, die door ons wordt uitgevoerd, gebeurt op bloed en spoort zowel de antistoffen tegen het HIV-virus op als het antigeen (p24-antigeen) van het HIV-virus zelf.

Deze test kan reeds uitgevoerd vanaf 10 dagen na het opgelopen risico, maar is alleen 100 % betrouwbaar in geval het resultaat positief is. Indien het resultaat negatief is, moet de test na 6 weken opnieuw uitgevoerd worden. Laat u zich pas prikken 6 weken na een mogelijk opgelopen risico dan is een negatief resultaat wel betrouwbaar en dient de test geen 2de maal uitgevoerd te worden.

Het bloedonderzoek wordt volledig anoniem uitgevoerd en het resultaat is in principe binnen de week gekend.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Wat is HIV?

HIV of het Humaan immunodeficiëntie virus is een virus, dat in 2 vormen voorkomt, nl. HIV type I en type II.  Het virus valt het afweersysteem aan dat het lichaam verdedigt tegen bacteriën en virussen. Het virus vermenigvuldigt zich in de witte bloedcellen (CD 4-cellen).  Bij een HIV-infectie daalt het aantal  witte bloedcellen en stijgt de hoeveelheid HIV-virus in je bloed. Indien de HIV-infectie niet wordt behandeld, dan raakt je afweersysteem zo verzwakt dat  het lichaam zich onvoldoende kan verdedigen. Op het moment dat het er daadwerkelijk klachten ontstaan, spreken we van het acquired immuno deficiency syndrome (aids).

Bij een HIV-infectie zijn niet altijd symptomen aanwezig. Bij een deel van de mensen die net met HIV besmet is treden er een aantal klachten op, die vergelijkbaar zijn met griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid, diarree, spierpijn, koorts, keelpijn en opgezette klieren. Daarnaast krijgt ook een deel van hen huiduitslag. De klachten die uiteindelijk passen bij aids kunnen tot uiting komen na een aantal maanden, maar zullen zich in sommige gevallen  pas manifesteren na jaren, zelfs na vijftien jaar.

Hoe wordt HIV overgedragen?

Het HIV-virus wordt vooral overgedragen via onbeschermde seksuele contacten (seks zonder condoom) door vaginale seks, door anale seks (kans op besmetting het grootst), door orale seks (het kleinste risico). Daarnaast kan je een HIV-infectie oplopen door contact met besmet bloed, bv. na gebruik van besmette injectienaalden bij intraveneus druggebruik, en door prik- en snijongevallen met een besmet persoon. Het HIV-virus wordt niet overgedragen door speeksel (te weinig virus), kussen, niezen, hoesten of gemeenschappelijk gebruik van toilet, servies en dergelijke.

Een HIV-infectie is momenteel nog niet te genezen. Het virus blijft in het lichaam aanwezig, maar de HIV-medicatie versterkt wel het afweersysteem, waardoor de virale lading van virus bijna niet meer in het bloed kan gedetecteerd worden. De HIV antistoffen blijven wel levenslang detecteerbaar in het bloed.

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locaties

Roeselare

Antwerpen