Project omschrijving

GLUTENINTOLERANTIE
OF COELIAKIE

Bij vermoeden van overgevoeligheid voor gluten, kan deze bloedtest uitsluitsel bieden. Dit onderzoek bestaat uit 3 verschillende analyses die bij afwijkingen kunnen wijzen op een intolerantie voor gluten.
Deze test bepaalt de aanwezigheid van antistoffen voor gluten in het bloed.

De test gebeurt op bloed. Je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn.
Het is heel belangrijk dat je in de 2 weken voorafgaand aan het onderzoek gewoon gluten blijft eten. Als je gluten vermijdt kunnen de tests terug normaal worden en missen we mogelijk de diagnose.

Gewoonlijk is het resultaat van deze test gekend binnen de 5 dagen.

Een bloedtest kan uitsluitsel bieden

  • Bepaling van antistoffen voor gluten in het bloed

  • 2 weken voorafgaand gluten blijven eten voor goede diagnose

  • Resultaat al binnen de 5 dagen

  • Maak nu een afspraak via 051 / 920 911

Glutenintolerantie test
Nu voor € 115

  • Bloedafname

  • U hoeft niet nuchter te zijn

  • Resultaat binnen de 5 dagen beschikbaar

Maak een afspraak

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

Test Mijn Bloed AZ Delta

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte.

Dit is een aandoening waarbij de dunne darm beschadigd wordt door het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Gluten (gliadines) zijn eiwitten die aanwezig zijn in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in alle producten op basis van deze graansoorten. Boekweit en haver zijn van nature glutenvrij. Toch zijn ze verboden binnen het glutenvrij dieet omdat er altijd kans op kruiscontaminatie is. Enkel haver en boekweit voorzien van het glutenvrije logo zijn toegelaten.

Verschillende soorten klachten

De klachten die ontstaan bij coeliakie verschillen van persoon tot persoon en zijn voornamelijk het gevolg van de reactie op gluten en de daarbij horende beschadiging van het slijmvlies in de darm. Sommige mensen hebben nauwelijks klachten. De meest voorkomende symptomen zijn: chronische diarree, obstipatie, zeer wisselende ontlasting, buikpijn, opgezette buik, opgeblazen gevoel en winderigheid. Miskende glutenintolerantie kan op termijn ook resulteren in ernstige bloedarmoede met de bijhorende klachten van vermoeidheid en lusteloosheid. Bij glutenintolerantie worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, waardoor het risico op tekorten van essentiële voedingsmiddelen op termijn vergroot. Soms is er daarom ook sprake van depressie, botontkalking, vertraagde puberteit, vermoeidheid, verminderde groei, vermagering.

Wij bieden een glutenintolerantie test aan.

Bij vermoeden van overgevoeligheid voor gluten, kan deze bloedtest uitsluitsel bieden. Dit onderzoek bestaat uit 3 verschillende analyses die bij afwijkingen kunnen wijzen op een intolerantie voor gluten. Deze test bepaalt de aanwezigheid van antistoffen voor gluten in het bloed.

De verschillende analyses die bepaald worden in dit panel zijn:

  • anti-tissue Transglutaminase IgA

  • Gedeamineerd Gliadine IgG

  • IgA totaal

Onze locaties

Roeselare

Antwerpen