Project omschrijving
CHECK-UP BLOED IN STOELGANG
Normaal is er nagenoeg geen bloed aanwezig in de stoelgang (tot 2 ml bloed per 24 uur). Aanwezigheid van bloed wijst op een bloeding ergens in het darmkanaal. Dit kan een banale oorzaak hebben zoals aambeien of anale fissuren, maar het kan ook een teken zijn ernstigere aandoeningen zoals maag- of dundarm zweren (ulcera) of darmkanker.
Uw staal zal getest worden met de Actim® FecalBlood test. Meer informatie daarover vindt u in de onderstaande bijlagen. Het is belangrijk te beseffen dat dit een screeningstest is, en geen diagnostische test.
Wij raden aan om jaarlijks de stoelgang te controleren.
Het resultaat van deze test is in principe beschikbaar binnen de 48 uur.
Aanwezigheid bloed wijst op bloeding in darmkanaal
Kan verschillende oorzaken hebben
Vroege diagnose van darmkanker heel belangrijk
Via Actim® FecalBlood test
Aangeraden om jaarlijkse check-up te doen.
Maak nu een afspraak via 051 / 920 911
Check-up bloed in stoelgang
Nu voor € 40
Stoelgangstaal
U hoeft niet nuchter te zijn
Resultaat binnen de 48u beschikbaar
Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.
Een afspraak maak je snel en discreet.
051/920 911
Aanwezigheid van bloed wijst op een bloeding ergens in het darmkanaal
Normaal is er nagenoeg geen bloed aanwezig in de stoelgang (tot 2 ml bloed per 24 uur). Aanwezigheid van bloed wijst op een bloeding ergens in het darmkanaal. Dit kan een banale oorzaak hebben zoals aambeien of anale fissuren, maar het kan ook een teken zijn ernstigere aandoeningen zoals maag- of dundarm zweren (ulcera) of darmkanker. Bij een fors bloedverlies op korte tijd (50-75 mL bloed) zal dit te zien zijn door een donkere tot zwarte verkleuring van de stoelgang. Dit zien we vaak bij bloedende maagzweren. Ernstige bloedingen in het lager gedeelte van het darmkanaal kleuren de stoelgang dan weer felrood. In geval van problemen ter hoogte van de aars, zoals aambeien of anale kloofjes, kunnen er streepjes bloed in de stoelgang voorkomen of is er bloed op het toiletpapier.
Vroege diagnose van darmkanker is heel belangrijk
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers en een belangrijke doodsoorzaak. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarnaast hebben ook personen bij wie darmkanker in de familie voorkomt een verhoogd risico. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Een vroege diagnose van darmkanker is dus heel belangrijk. Bovendien zal de behandeling ook gemakkelijker verlopen.
Daarom is screening zo belangrijk.
In Vlaanderen loopt er een bevolkingsonderzoek naar darmkanker: alle Vlamingen vanaf 51 tot en met 74 jaar worden om de twee jaar uitgenodigd om zich te laten testen op darmkanker. Men schat dat door dit bevolkingsonderzoek jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van darmkanker kunnen worden voorkomen.
Bij darmkanker of voorloper stadia daarvan (poliepen) zien we echter vaak heel gering en aanhoudend bloedverlies. Dergelijke kleine bloedingen veranderen het uitzicht van de stoelgang nauwelijks of niet. Men spreekt in dit geval van ‘verborgen’, ook wel ‘occult’ bloed verlies. Dit soort bloedverlies kan je enkel opsporen met een laboratoriumtest op stoelgang. De meest geschikte test is de iFOB-test aangeboden via dit panel: hierbij wordt op heel gevoelige wijze gezocht naar bloedcellen in de stoelgang via immunologische methoden.
Behoort u echter niet tot deze doelgroep of wil u zich jaarlijkse laten testen? Dat kan eenvoudig via een test die de aanwezigheid van bloed in de stoelgang onderzoekt.
Uw staal zal getest worden met de Actim® FecalBlood test. Meer informatie daarover vindt u in de onderstaande bijlagen.
Het is belangrijk te beseffen dat dit een screeningstest is, en geen diagnostische test:
Een negatieve test sluit darmkanker niet uit. Naar schatting 50%-80% van de darmkankers worden opgespoord. Niet alle darmtumoren zorgen voor bloedverlies, en soms treedt de bloeding ook in pulsjes op, waarbij soms wel en soms geen bloed in de stoelgang te vinden is. Daarom is regelmatige herhaling van de test nuttig.
Een positieve test toont met heel grote zekerheid (95%) dat de stoelgang bloed bevat. Dit betekent zeker niet dat darmkanker de oorzaak is. Het kan ook veroorzaakt worden door meer goedaardige redenen van bloeding in het darmkanaal zoals maagzweren, darminfecties, aambeien enz…Daarom is het belangrijk dat een positief resultaat altijd gevolgd wordt door een verder onderzoek via een coloscopie of kijkonderzoek: hierbij zal een specialist de binnenkant van je darmkanaal bekijken via een camera op een lange soepele buis.
Hoe neem ik een stoelgangsstaal af?
Deze test gebeurt best op een vers stoelgangsstaal. We hebben ongeveer 1 tot 3 gram nodig in een proper potje. Stoelgang met bijmenging van urine of water uit de WC is niet geschikt. Vermijd ook stoelgang afgenomen in de periode van 3 dagen voor tot 3 dagen na de menstruatie (bijmenging van menstrueel bloed), verzameld bij actieve bloedende aambeien (rood streepje op WC papier) of na de rectale toediening van medicatie (suppositoria) omdat in deze gevallen vals positieve resultaten kunnen optreden.
Je mag alles eten. De test meet enkel menselijk bloed, dus geen bloed van dierlijke origine.