Project omschrijving

PROSTAAT BASIS

Dit panel meet de totale hoeveelheid Prostaat Specifiek Antigen (PSA), de hoeveelheid vrij PSA en de verhouding tussen beide parameters.
Dit panel kan bij de man gebruikt worden voor de screening en opvolging van zowel goedaardige als kwaadaardige afwijkingen van de prostaat (prostaatkanker).

De test wordt uitgevoerd op een willekeurige bloedafname (serum). U hoeft niet nuchter te zijn.
Het is aangewezen om deze check-up jaarlijks te laten uitvoeren.

Basis check-up prostaat

  • Screening via PSA-test en vrij PSA

  • Bij afwijkende waarde resultaat te bespreken met uw arts

  • Maak nu een afspraak via 051 / 920 911

Basis check-up prostaat
Nu voor € 65

  • Bloedafname

  • U hoeft niet nuchter te zijn

  • Resultaat binnen de 48u beschikbaar

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

check-up alcoholgebruik

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Prostaat Specifiek Antigen of PSA

PSA is een eiwit dat door de prostaat wordt aangemaakt, zowel door de gezonde als de zieke prostaat, en is meetbaar in het bloed van alle mannen. Bij aandoeningen van de prostaat zien we een vaak een stijging van PSA in het bloed. Een verhoogde PSA waarde betekent echter zeker niet dat er prostaatkanker aanwezig is. We zien dit ook bij prostaat ontsteking (prostatitis) of bij een vergrote prostaat (benigne prostaat hypertrofie, BPH).

Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde vorm van kanker bij mannen. Vroeger konden mannen vanaf 55 jaar in België een screening ondergaan van PSA/vrij PSA met RIZIV terugbetaling. Resultaten van het grote Europese ERSPC-onderzoek toonde aan dat PSA screening nuttig is, en gemiddeld 2 overlijdens kan voorkomen voor elke 1000 mannen die de PSA test lieten uitvoeren.   Vandaag is screening van prostaatkanker met PSA niet meer terugbetaald. De reden daarvoor is dat heel wat prostaatkankers traag evolueren, met pas uitzaaiing na 5 tot 13 jaar, en daardoor slechts verantwoordelijk zijn voor 3% van de sterfgevallen. Of een man zich laat screenen, wordt nu dus beschouwd als een persoonlijke keuze.

Bij afwijkende PSA/vrij PSA test, is een consultatie bij een arts zeker aangewezen. Uw arts zal dan met u verdere opties bespreken. Naast screening door middel van PSA/vrij PSA kan prostaatkanker ook gescreend worden via rectaal toucher: in dat geval onderzoekt de arts met zijn vinger in uw rectum het volume, hardheid en regelmatigheid van uw prostaatklier. Indien verstoord kan een weefselbiopsie meer duidelijkheid geven. Bij afwijkende PSA/vrij PSA test kunnen ook andere, meer gespecialiseerde testen zoals de Phi score in het Prostaat Premium panel) helpen om te bepalen of het om een goed-of kwaadaardige prostaataandoening gaat.

De meting van PSA/vrij PSA is ook nuttig bij mannen die al prostaatkanker gehad hebben om te screenen naar herval van de ziekte.

De PSA/vrij PSA test heeft echter ook beperkingen:

  • PSA kan verhoogd zijn bij goedaardige prostaataandoeningen zoals prostaat ontsteking of vergroting.

  • Prostaatkanker kent een heel variabele evolutie, waarbij heel wat kankers heel traag evolueren en eigenlijk geen behandeling vereisen.
    Zo kan een afwijkende PSA test zorgen voor onnodige ongerustheid en soms overbehandeling. In dat geval raden wij verder onderzoek aan met de Prostate Health Index (Phi) test: deze innovatieve maar duurdere test kan veel beter het onderscheid maken tussen agressieve en traag evoluerende prostaatkankers. Hierover vindt u meer informatie bij het Prostate Premium panel.

Info over resultaat en diagnose:

Normaal:  PSA < 4 ng/mL.
Bij afwijkende PSA (PSA > 2 ng/mL en/of lage fractie vrij PSA) zal u op het testrapport concrete aanbevelingen vinden door onze laboratorium experten voor de verdere stappen, zoals een consultatie bij een arts-specialist of meer gespecialiseerde onderzoeken zoals het Prostaat Premium testpanel.

Parameters die worden gemeten:

  • PSA totaal

  • vrij PSA

  • ratio

Onze locatie