Project omschrijving

SOA BASIS
MAN / VROUW

€ 125

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn infectieziekten die overgedragen worden via seksueel contact. Het aantal SOA gevallen stijgt jaar na jaar. Er zijn bacteriële (zoals Chlamydia, gonorroe en syfilis), parasitaire (zoals Trichomonas) en virale oorzaken (zoals herpes, hepatitis B en C, HIV en genitale wratten).

Heel wat SOA’s verlopen volstrekt symptoomloos, maar kunnen onbehandeld wel ernstige gevolgen hebben (van onvruchtbaarheid tot levensbedreigende infecties). Bovendien kunnen personen zonder symptomen makkelijk anderen besmetten.
Het is dan ook belangrijk dat iedereen die risico loopt op een SOA zich laat testen.

Deze test gebeurt voor een man op ochtendurine of een urethrale of anale wisser.
Voor een vrouw is een vaginale wisser nodig, GEEN urine.

Dit onderzoek wordt volledig anoniem uitgevoerd.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

De SOA screening kan bij de man gebeuren op:

 • first-void urine
 • urethrale
 • anale wisser

First-void urine:

Met first void urine wordt eerst geloosde urine bedoeld (first void = eerste 10 tot max. 20 ml). Patiënten mogen de laatste twee uur voor de collectie niet geürineerd hebben (dus bij voorkeur ochtendurine = eerste urine bij het opstaan). Enkel de eerste 20 ml moeten opgevangen worden. De rest van de urine wordt verder in het toilet uitgeplast.

Indien first-void ochtendurine niet kan, mag de urine ook ter plaatse gemaakt worden op voorwaarde dat er niet geplast werd in de laatste 2 uur. Deze first-void urine (enkel de eerste 20 ml van de urinestraal; rest terug uitplassen in toilet) moet opgevangen worden in een steriel urinepotje.

Urethrale wisser:

SOA screening kan bij mannen ook op een zelf afgenomen urethrale wisser gebeuren. De wisser dient in de ingang van de urinebuis gebracht te worden waarna deze minstens 10 seconden rondgedraaid wordt. Plaats wisser terug in het buisje.

Anale wisser:

Bij anale klachten kan ook een anale wisser zelf worden afgenomen.

Hiervoor gaat u best rechtop staan met één been op een stoel of het toilet geplaatst. De anale wisser dient minstens een viertal centimeter diep ingebracht te worden. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Gebruik één hand om een bil op te heffen zodat u gemakkelijk toegang krijgt tot de anus. Plaats de wisser nu 4 cm in de anus. Verplaats uw vingers weg van uw lichaam zodat u meer grip krijgt op de wisser. Draai de wisser voorzichtig rond gedurende 30 seconden. Blijf deze draaibewegingen maken bij het uithalen van de wisser.

De SOA screening kan bij de vrouw moet gebeuren op een vaginale wisser (NIET op urine).

Bij de vrouw volstaat een zelf afgenomen staal via een diep vaginaal ingebrachte wisser. De wisser dient minstens 2,5 cm diep te worden ingebracht. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Na het plaatsen van de wisser dient deze minstens 15 tot 30 seconden rondgedraaid te worden. Zorg ervoor dat de wisser zeker de vaginale wand aanraakt, zodat het daar aanwezige vocht opgenomen wordt in de wisser.

Internationale richtlijnen raden een SOA screening aan in de volgende situaties:

 • Seksueel actieve vrouwen tussen 15 en 35 jaar zonder klachten.

 • Seksueel actieve personen met meerdere sekspartners.

 • Seriële monogamie zonder consequent condoomgebruik.

 • In geval van een eerdere SOA infectie.

 • Sekswerkers.

 • Druggebruikers.

 • Mannen die seks hebben met mannen

 • Bij klachten (verlies uit penis, aars of vagina, blaasjes, wratjes of zweertjes op of rond de geslachtsdelen, pijn of onaangenaam gevoel bij het plassen, jeuk,…)

De basis SOA screening omvat het opsporen van:

 • Chlamydia trachomatis (de meest voorkomende SOA)

 • gonorroe

 • Mycoplasma genitalium

 • Trichomonas vaginalis

 • Herpes simplex virus 1 en 2

 • Ureaplasma urealyticum

 • Ureaplasma parvum

 • voor de vrouw: Gardnerella vaginals = oorzaak van slecht ruikende vaginale afscheiding

OPGELET: in dit basispanel is geen bloedtest opgenomen!
Er wordt dus NIET gescreend op HIV, Hepatitis B, Hepatitis C en Syfilis.

Wenst u eveneens getest te worden op HIV , Syfilis en hepatitis B en C dan raden we u aan om het SOA uitgebreid panel te laten uitvoeren.

De beperkte basis screening kan bij de man gebeuren op urine. Hiervoor dient de eerste 10 tot 50 ml ochtendurine (= eerste urine bij het opstaan) afgenomen te worden in een urinepotje. U kan een steriel urinepotje afhalen in het prikcentrum en binnenbrengen tijdens de openingsuren. Ondertussen bewaart u het urinestaal in de frigo.

Deze screening kan bij mannen echter ook op een zelf afgenomen urethrale wisser gebeuren. Bij mannen dient de wisser in de ingang van de urinebuis gebracht te worden waarna deze minstens 10 seconden rondgedraaid wordt.

Bij anale klachten kan ook een anale wisser zelf worden afgenomen. Hiervoor gaat u best rechtop staan met één been op een stoel of het toilet geplaatst. De anale wisser dient minstens een viertal centimeter diep ingebracht te worden. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Gebruik één hand om een bil op te heffen zodat u gemakkelijk toegang krijgt tot de anus. Plaats de wisser nu 4 cm in de anus. Verplaats uw vingers weg uw lichaam zodat u meer grip krijgt op de wisser. Draai de wisser voorzichtig rond gedurende 30 seconden. Blijf deze draaibewegingen maken bij het uithalen van de wisser.

De beperkte basis screening kan bij de vrouw moet gebeuren op een vaginale wisser (NIET op urine).

Bij de vrouw volstaat een zelf afgenomen staal via een diep vaginaal ingebrachte wisser. De wisser dient minstens 2,5 cm diep te worden ingebracht. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Na het plaatsen van de wisser dient deze minstens 15 tot 30 seconden rondgedraaid te worden. Zorg ervoor dat de wisser zeker de vaginale wand aanraakt, zodat het daar aanwezige vocht opgenomen wordt in de wisser.

Dit onderzoek wordt volledig anoniem uitgevoerd.

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locatie