Project omschrijving
SOA UITGEBREID
MAN / VROUW
€ 225
Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zijn infectieziekten die overgedragen worden via seksueel contact. Het aantal SOA gevallen stijgt jaar na jaar. Er zijn bacteriële (zoals Chlamydia, gonorroe en syfilis), parasitaire (zoals Trichomonas) en virale oorzaken (zoals herpes, hepatitis B en C, HIV en genitale wratten).
Heel wat SOA’s verlopen volstrekt symptoomloos, maar kunnen onbehandeld wel ernstige gevolgen hebben (van onvruchtbaarheid tot levensbedreigende infecties). Bovendien kunnen personen zonder symptomen makkelijk anderen besmetten.
Het is dan ook belangrijk dat iedereen die risico loopt op een SOA zich laat testen.
Een uitgebreide SOA- screening omvat naast de basis PCR-test op een urethrale/anale of vaginale wisser ook een bloedafname die HIV, hepatitis B, hepatitis C en syfilis opspoort.
Dit is het enige onderzoek dat screent naar alle sexueel overdraagbare aandoeningen!
Hoe bereid ik me voor?
Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.
Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.
De SOA screening kan bij de man gebeuren op:
- first-void urine
- urethrale
- anale wisser
First-void urine:
Met first void urine wordt eerst geloosde urine bedoeld (first void = eerste 10 tot max. 20 ml). Patiënten mogen de laatste twee uur voor de collectie niet geürineerd hebben (dus bij voorkeur ochtendurine = eerste urine bij het opstaan). Enkel de eerste 20 ml moeten opgevangen worden. De rest van de urine wordt verder in het toilet uitgeplast.
Indien first-void ochtendurine niet kan, mag de urine ook ter plaatse gemaakt worden op voorwaarde dat er niet geplast werd in de laatste 2 uur. Deze first-void urine (enkel de eerste 20 ml van de urinestraal; rest terug uitplassen in toilet) moet opgevangen worden in een steriel urinepotje.
Urethrale wisser:
SOA screening kan bij mannen ook op een zelf afgenomen urethrale wisser gebeuren. De wisser dient in de ingang van de urinebuis gebracht te worden waarna deze minstens 10 seconden rondgedraaid wordt. Plaats wisser terug in het buisje.
Anale wisser:
Bij anale klachten kan ook een anale wisser zelf worden afgenomen.
Hiervoor gaat u best rechtop staan met één been op een stoel of het toilet geplaatst. De anale wisser dient minstens een viertal centimeter diep ingebracht te worden. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Gebruik één hand om een bil op te heffen zodat u gemakkelijk toegang krijgt tot de anus. Plaats de wisser nu 4 cm in de anus. Verplaats uw vingers weg van uw lichaam zodat u meer grip krijgt op de wisser. Draai de wisser voorzichtig rond gedurende 30 seconden. Blijf deze draaibewegingen maken bij het uithalen van de wisser.
De SOA screening kan bij de vrouw moet gebeuren op een vaginale wisser (NIET op urine).
Bij de vrouw volstaat een zelf afgenomen staal via een diep vaginaal ingebrachte wisser. De wisser dient minstens 2,5 cm diep te worden ingebracht. Het kan helpen om de wisser op die hoogte boven de tip vast te houden zodat uw vingers het lichaam raken als de wisser diep genoeg geplaatst werd. Na het plaatsen van de wisser dient deze minstens 15 tot 30 seconden rondgedraaid te worden. Zorg ervoor dat de wisser zeker de vaginale wand aanraakt, zodat het daar aanwezige vocht opgenomen wordt in de wisser.
Internationale richtlijnen raden een SOA screening aan in de volgende situaties:
Seksueel actieve vrouwen tussen 15 en 35 jaar zonder klachten.
Seksueel actieve personen met meerdere sekspartners.
Seriële monogamie zonder consequent condoomgebruik.
In geval van een eerdere SOA infectie.
Sekswerkers.
Druggebruikers.
Mannen die seks hebben met mannen
Bij klachten (verlies uit penis, aars of vagina, blaasjes, wratjes of zweertjes op of rond de geslachtsdelen, pijn of onaangenaam gevoel bij het plassen, jeuk,…)
Een uitgebreide SOA- screening omvat naast de basis PCR-test op een urethrale/anale of vaginale wisser ook een bloedafname die HIV, hepatitis B, hepatitis C en syfilis opspoort.
Dit is het enige onderzoek dat screent naar alle seksueel overdraagbare aandoeningen!
De uitgebreide SOA screening omvat het opsporen van:
Chlamydia trachomatis (de meest voorkomende SOA)
gonorroe
Mycoplasma genitalium
Trichomonas vaginalis
Herpes simplex virus 1 en 2
Ureaplasma urealyticum
Ureaplasma parvum
voor de vrouw: Gardnerella vaginals = oorzaak van slecht ruikende vaginale afscheiding
HIV-AS + p24
Syfilis (VDRL+TPHA)
Hepatitis B
Hepatitis C
Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.
Een afspraak maak je snel en discreet.
051/920 911
HOE WERKT HET ?
Snel, eenvoudig en discreet