Project omschrijving

ALCOHOLGEBRUIK

€ 90

Bent u bezorgd over de impact van alcoholgebruik op uw lichaam?
Moet u een medische evaluatie ondergaan in het kader van een voorwaardelijk rijverbod of voor verzekeringsinstellingen?

Met dit testpanel worden alle mogelijke parameters gemeten die kunnen wijzen op problematisch alcoholgebruik.
De test gebeurt op bloed, u hoeft hiervoor niet nuchter te zijn en het volledig resultaat is gekend binnen de 14 dagen.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Volgende parameters worden bepaald bij het panel alcoholgebruik:

  • CDT

  • ALT

  • AST

  • GGT

  • MCV

  • Hemoglobine

  • vit. B12

  • urinezuur

Meer info over deze parameters:

De CDT-test weerspiegelt het alcoholgebruik van een persoon van de afgelopen twee tot drie weken en wordt door o.a. verzekeringsinstellingen gebruikt om het (chronisch) alcoholgebruik van een persoon in te schatten. CDT staat voor Carbohydrate Deficient Transferrin: onder invloed van acetaldehyde, een afbraakproduct van alcohol ,ontstaat een afwijkende vorm van het ijzertransporteiwit transferrine met minder koolhydraat (carbohydrate) zijketens dan normaal. De hoeveelheid CDT in het bloed stijgt bij overmatig alcoholgebruik over een periode van minimaal een week. Vanaf een consumptie niveau van een of twee glazen per dag zien we een toename van het percentage CDT naarmate er meer alcohol gedronken wordt. CDT is voornamelijk gestegen bij chronische alcoholgebruik, in tegenstelling tot binge-drinkers, waar het CDT eerder matig lijkt te stijgen.

Om een significante stijging van het CDT te veroorzaken is, gedurende 2 weken of meer, een frequente/dagelijkse inname van > 60 g alcohol (cfr. 1 fles wijn of 1,5 liter bier/dag) noodzakelijk. Bij inname van meer dan 60 g alcohol per dag zal op de lange termijn ernstige orgaanschade ontstaan. Voor vrouwen ligt deze grens op ongeveer 40 gram per dag. Bij onthouding daalt het CDT doorgaans binnen twee tot drie weken naar een normale waarde, maar na langdurig alcoholgebruik kan deze normalisatie veel langer duren.

AST, ALT en GGT zijn eiwitten die vooral aanwezig zijn in de lever. Bij schade aan de lever door alcoholgebruik zal dit eiwit vrijkomen uit de levercellen, en in hogere mate detecteerbaar zijn in het bloed. Dit is voornamelijk een indicator van heel recent alcoholgebruik (binge drinking). Door middel van opvolgstalen na verminderen of stoppen met alcohol kan de recuperatie van de weefsels opgevolgd worden.

Door chronisch alcoholgebruik ontstaat ook vaak tekort aan vitamine B12, abnormale rode bloedcellen (Hb, MCV) en verhoogd urinezuur, een oorzaak van jicht.

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Bekijk alle preventieve testen

Onze locatie