De PEth-test: het belang van Phosphatidylethanol (PEth) in rijvaardigheidsonderzoeken

Personen die een herziening of opheffing van een rijverbod willen aanvragen, moeten bewijsstukken toevoegen aan hun dossier. Phosphatidylethanol (PEth) testresultaten spelen hierbij een cruciale rol.

Aantonen van alcoholabstinentie

PEth geeft een indicatie van alcoholgebruik in de afgelopen maand, terwijl alcohol zelf slechts tot 10-12 uur na inname detecteerbaar is. Het regelmatig testen van PEth kan helpen bij het aantonen van langdurige abstinentie, wat relevant is voor rijvaardigheidsonderzoeken.

Juridische toepassingen van PEth

Naast rijden onder invloed zijn er nog andere juridische situaties waarin de PEth-test nuttig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Familierechtelijke zaken: In voogdijzaken als bewijs van een ouder die zijn of haar alcoholgebruik onder controle heeft.
 • Arbeidsrechtelijke zaken: Werknemers die hun baan hebben verloren vanwege alcohol-gerelateerde problemen.
 • Strafrechtelijke zaken: Het aantonen van een verandering in alcoholgebruik kan een invloed hebben op de strafmaat.

Praktische informatie

 • Staalafname wordt altijd onder toezicht uitgevoerd door ervaren medisch personeel van AZ Delta en steeds ondubbelzinnig geïdentificeerd.
 • PEth en alcohol worden tegelijkertijd in het bloed getest.
 • Testfrequentie is wekelijks op maandag, woensdag en vrijdagvoormiddag tussen 8u00 en 12u00. Maak een afspraak online hier.
 • Resultaten worden digitaal via beveiligde e-mail bezorgd binnen 8 dagen.
 • De kostprijs is 125 euro (incl. btw).
BEKIJK ONZE PETH-TEST

Wetenschappelijke achtergrond van PEth

PEth bestaat uit een groep verbindingen van fosfolipiden met ethanol die gevormd worden in de rode bloedcellen onder invloed van het enzym fosfolipase D.

Het enzym fosfolipase D heeft meerdere isovormen met verschillende farmacokinetiek. Er bestaan ongeveer 50 PEth-fosfolipidehomologen met variabele lengte en verzadiging. PEth 16:0/18:1 is met 37% het meest prominent aanwezig en wordt om die reden gemeten.

Specifieke eigenschappen van PEth als alcoholmerker

PEth is alleen aanwezig in het bloed na alcoholgebruik. Het heeft een halfwaardetijd (de tijd die nodig is om de helft van een bepaalde stof om af te breken) van 4-10 dagen, maar kent een grote variatie tussen verschillenden individuen.

Na 1 alcoholconsumptie kan PEth 1 à 2u later al gedetecteerd worden. Bij regelmatig alcoholgebruik stapelt het zich op in de rode bloedcellen.

PEth vs. CDT?

Hoewel CDT (Carbohydrate-Deficient Transferrin) lange tijd werd gebruikt als biomarker voor langdurig alcoholgebruik, heeft Phosphatidylethanol (PEth) zich in toenemende mate bewezen als een superieure indicator. Hier zijn enkele redenen waarom PEth vaak de voorkeur krijgt boven CDT:

 1. Gevoeliger voor kortdurend en matig alcoholgebruik: PEth kan zelfs na een enkele alcoholinname worden gedetecteerd, terwijl CDT pas verhoogd zal zijn bij langdurig en zwaar alcoholgebruik (>50-80 g/dag gedurende 1-2 weken).
 2. Langere detectieperiode: Terwijl CDT normaliseert na 2-3 weken onthouding, heeft PEth een langere halfwaardetijd en kan het gedurende een langere periode de geheelonthouding van alcohol aantonen (gemiddeld 1 maand).
 3. Minder beïnvloed door andere factoren: CDT is geen goede merker voor personen met een leveraandoening of bepaalde genetische transferrinevarianten. PEth wordt hierdoor minder beïnvloed.
 4. Objectieve meting: PEth-tests bieden een objectieve meting van daadwerkelijk alcoholgebruik, terwijl CDT-tests “vals negatieve” resultaten kunnen geven. Een ‘normale’ CDT is niet bewijzend voor abstinentie of afwezigheid van problematisch alcoholgebruik.
 5. Betere correlatie met alcoholinname: PEth heeft een directe relatie met de hoeveelheid ingenomen alcohol, waardoor het een betrouwbaardere indicator is van daadwerkelijk alcoholgebruik. PEth is een veel betere merker om matige tot intermittente alcoholinname aan te tonen.

Conclusie

De PEth-test biedt niet alleen een waardevol instrument voor het herstellen van rijbevoegdheid, maar heeft ook brede toepassingen in verschillende juridische contexten.

Door middel van betrouwbare en objectieve metingen kan het helpen bij het aantonen van alcoholabstinentie en het beïnvloeden van besluitvorming in juridische zaken.

Heb je vragen over de PEth-test? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons contactformulier of bel 051/920.911