Project omschrijving

OVERGEWICHT

€ 85

Overgewicht is een risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte en hart- en vaatziekten. De BMI is een interessante manier om het risico op dergelijke aandoeningen in te schatten op bevolkingsniveau, maar het zegt onvoldoende over het jouw individuele risico.

Via dit panel kan je nagaan of jij behoort tot de mensen met overgewicht die een verhoogd risico lopen op suikerziekte en problemen van hart en bloedvaten.

Voor de bloedafname moet u nuchter zijn.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Overgewicht is een overschrijding van het normale vetgehalte van het lichaam.

Als maatstaf wordt de internationale gebruikte Body Mass Index (BMI) genomen, berekend door het gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van de lengte (in meter). Een BMI tussen 25 en 30 betekent overgewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas bij een BMI hoger dan 30. Overgewicht is een risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte en hart- en vaatziekten. De BMI is een interessante manier om het risico op dergelijke aandoeningen in te schatten op bevolkingsniveau, maar het zegt onvoldoende over het jouw individuele risico. De BMI moet immers altijd geïnterpreteerd worden in functie van uw vetverdeling, lichaamsbouw en spier- en skeletmassa.

Via dit panel kan je nagaan of jij behoort tot de mensen met overgewicht die een verhoogd risico lopen op suikerziekte en problemen van hart en bloedvaten.

Uitgebreide analyse van alle belangrijke vetten in het bloed.

Het panel omvat natuurlijk een uitgebreide analyse van alle belangrijke vetten in het bloed. Naast het goede (HDL) en een slechte (LDL) cholesterol spelen ook hun verhouding en de hoeveelheid triglyceriden een belangrijke rol.

Overgewicht kan ook zorgen voor een verstoorde suikerspiegel.

Steeds meer mensen ontwikkelen zo diabetes type 2, waarbij het lichaam een tekort aan het insuline hormoon ontwikkelt. Dit gaat heel traag en is in een vroeg stadium goed behandelbaar door gezonde voeding, voldoende beweging en medicatie. Op tijd aanpakken is de boodschap want miskende suikerziekte beschadigd uw nieren, ogen, zenuwen en bloedvaten.

Via dit testpanel onderzoeken we jouw nuchtere suikerspiegel. Dit is doorgaans een goede en eenvoudige indicator van suikerziekte. Daarnaast meten we ook de hoeveelheid versuikerd hemoglobine: het geglycosyleerd hemoglobine HbA1c is als het ware het geheugen van uw suikerhuishouding. Indien dit verhoogd is, wijst het op te hoge suikerspiegels in de maanden voorafgaand aan de bloedafname, ook als was uw bloedsuikerspiegel op het moment van de afname normaal.

Tenslotte meten we ook het C-peptide: te laag C-peptide wijst op verminderde functie van de insuline producerende cellen, teveel wijst dan weer op verminderde werking van het insulinehormoon (insuline resistentie) als gevolg van vetopstapeling in de weefsels.

Check-up schildklier

Tenslotte checken we ook of je schildklier nog voldoende werkt (TSH, T4). Een slecht werkende schildklier zorgt voor overgewicht, haaruitval en lusteloosheid, en vormt zo een eenvoudig te behandelen oorzaak van heel wat problemen.

In dit panel worden volgende parameters gemeten:

 • Totaal cholesterol

 • HDL-cholesterol

 • LDL-cholesterol

 • ratio HDL/Tot. Cholesterol

 • non-HDL cholesterol

 • triglyceriden

 • glucose (nuchter)

 • HbA1C

 • C-peptide

 • TSH

 • FT4

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locatie