Project omschrijving
SPORT EN PRESTATIE
OVERTRAINING
€ 125
Ben je een recreatieve of professionele sporter en wil je je prestaties optimaliseren?
Train je veel maar heb je het gevoel dat je prestaties niet navenant toenemen?
Een gezonde opbouw van spiermassa en conditie vraagt de juiste balans tussen training, rust en evenwichtige inname van bouwstenen.
Inname van voedingssupplementen kan helpen maar je navigeert best niet blind.
Via dit uitgebreide testpanel kan je op eenvoudige manier opvolgen of je goed bezig bent en waar bijsturing nodig is. Wij onderzoeken ook of je lichaam goed reageert op de trainingslast en of geen tekenen van overtraining en spierschade ontwikkelen.
Hoe bereid ik me voor?
Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.
Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.
Afhankelijk van het type onderzoek moet er midstream urine geproduceerd worden of first-voided urine:
Afname van midstream urinestaal: voor gewoon urine-onderzoek
Voor het onderzoek is het middelste gedeelte van de (best eerste ochtend)urine nodig, de zogenaamde ‘midstream’ urine.
Voor vrouwen:
- Was vooraf de schaamstreek met een washandje met water:
- Spreid de schaamlippen en reinig met water (geen zeep!) of met een vochtig doekje (steeds van voor naar achter) en droog af met WC-papier.
- Houd de schaamlippen gespreid bij het plassen.
Voor mannen:
- Trek de voorhuid naar achter en reinig met water (geen zeep!) en droog af met WC-papier.
- Houd de voorhuid naar achter bij het plassen
- Plas eerst even een beetje in het toilet en vang daarna wat urine op in een schoon urinepotje door dit in de plasstraal te houden.
- Sluit daarna het potje goed af met het deksel.
- Noteer eventueel uw naam en geboortedatum op het potje en bewaar het in de koelkast.
Afname van ‘first void‘ urinestaal (bij SOA-onderzoek):
Met first void urine wordt eerst geloosde urine bedoeld (first void = eerste 10 tot max. 20 ml). Patiënten mogen de laatste twee uur voor de collectie niet geürineerd hebben (dus bij voorkeur ochtendurine = eerste urine bij het opstaan). Enkel de eerste 20 ml moeten opgevangen worden. De rest van de urine wordt verder in het toilet uitgeplast.
Indien first-void ochtendurine niet kan, mag de urine ook ter plaatse gemaakt worden op voorwaarde dat er niet geplast werd in de laatste 2 uur. Deze first-void urine (enkel de eerste 20 ml van de urinestraal; rest terug uitplassen in toilet) moet opgevangen worden in een steriel urinepotje.
Het panel Sport en prestatie biedt een brede screening van heel diverse parameters.
Overzicht van de gemeten parameters:
Hemoglobine
MCV, MCH, MCHC
Rode bloedcellen
Hematocriet
Witte bloedcellen (WBC)
thrombocyten
WBC formule
TSH
HbA1c
Albumine
Totaal cholesterol
HDL-cholesterol
LDL-cholesterol
triglyceriden
ALT
AST
creatinine
eGFR
CRP
Natrium
Kalium
Calcium
Fosfor
Ferritine
CK
LDH
Urinescreening (stick) + sediment
Het panel omvat een uitgebreid bloedonderzoek met meting van rode en witte bloedcellen. Zo kan je je hematocriet opvolgen (hoogtetraining, lage druk cabine) en screenen naar bloedarmoede en indirect ook naar vitamine tekorten (foliumzuur, vitamine B12). De witte bloedcellen in combinatie met de CRP test zijn goede indicatoren van infectie, inflammatie en weefselschade.
De algemene gezondheid van de lever wordt onderzocht via de vrijstelling van leverenzymen AST, ALT en de aanmaak van het albumine eiwit. Heel veel aandacht gaat uit naar een gezonde nierfunctie, omdat nieren heel wat stress te verwerken krijgen bij intensieve trainingsarbeid en dehydratatie: we onderzoeken de filterwerking van de nier via creatinine/eGFR en kijken of er geen abnormale hoeveelheden eiwit, suiker of bloed in de urine aanwezig zijn. IJzer is onmisbaar voor de vorming van rode bloedcellen, maar een teveel aan ijzer (gemeten via ferritine) is dan weer zeer schadelijk voor lever, hart, suikerhuishouding en de seksuele prestaties.
Verder checken we de hoeveelheid van belangrijke zouten (Natrium, Kalium, calcium en fosfaat) die verstuurd kunnen raken bij dehydratatie of excessieve inspanningen, en je cholesterol.
We meten ook de vrijstelling van twee belangrijke spierenzymen (CK, LDH), die in overmaat in het bloed worden vrijgesteld bij spierafbraak als gevolg van overtraining of onvoldoende rust. Suikerziekte is een toenemend probleem, zeker bij oudere mensen. Mensen met suikerziekte zien dan weer gezondheidsvoordelen door te sporten.
We screenen naar verstoorde bloedsuikerspiegels via bepaling van het versuikerd hemoglobine (geglycosyleerd hemoglobine HbA1c). Tenslotte meten we het hormoon TSH als screening naar abnormale functie van de schildklier, aangezien de schildklierhormonen in belangrijke mate het energiepeil van het lichaam bepalen.
Door regelmatige bepaling van dit brede testpanel kan je dus met gerust gemoed de trainingen hervatten!
Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.
Een afspraak maak je snel en discreet.
051/920 911
HOE WERKT HET ?
Snel, eenvoudig en discreet