Project omschrijving

VITAMINEN EN MINERALEN

€ 100

Ben je vermoeid of merk je andere klachten en zou dit kunnen te maken hebben met je voedingspatroon?
Volg je een dieet? Wil je weten of je een tekort aan vitaminen en/of mineralen hebt?
Gebruikt u momenteel voedingssupplementen of multivitamine-preparaten en wilt u het effect meten op uw bloed (of lichaam)?

Door middel van deze test, die een uitgebreid aantal van de meest voorkomende vitaminen en mineralen in het bloed meet, krijgt u een antwoord op de vraag of u tekorten of juist een overmaat aan de belangrijkste vitaminen en mineralen hebt.

Deze bloedanalyse gebeurt best ’s morgens. U hoeft niet noodzakelijk nuchter te zijn.
Best geeft u aan of u vitamine- of voedingssupplementen neemt of niet (en welke).

Het volledige verslag ontvangt u na ongeveer 10 dagen.
Het is aangewezen om een jaarlijkse check-up te doen.

Maak een afspraak

Hoe bereid ik me voor?

Het optimale moment voor de bloedafname is ‘s morgens na bedrust en overnacht vasten. Onder vasten wordt verstaan niet eten en enkel water drinken na 22 uur de avond voordien.

Het niet nuchter zijn heeft vooral invloed op de bepaling van stoffen die uit de voeding als dusdanig geresorbeerd worden (glucose, triglyceriden, …). Onrechtstreeks kunnen lipemische stalen (verhoogde triglyceriden) technisch interfereren met de bepalingen. Een aantal parameters (vb. ijzer, fosfaat, cortisol) vertoont daarnaast ook een schommeling gedurende de dag.

Vitaminen en mineralen zijn moleculen die essentieel zijn voor het normaal functioneren van het lichaam maar die de mens niet zelf kan aanmaken en dus in voldoende mate moet opnemen via de voeding. Een speciaal geval is vitamine D dat we via de voeding kunnen opnemen maar ook zelf in de huid kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht. De meeste mensen in onze samenleving hebben een gevarieerde en evenwichtige voeding. Toch zien we dat 5% tot 10% van de bevolkingen vitamine tekorten ontwikkelen. Sommige bevolkingsgroepen lopen een hoger risico: groeiende kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een specifiek dieet of medicatie, vegetariërs/veganisten en de oudere bevolking. Vrouwen in hun vruchtbare leeftijd lopen daarnaast een hoger risico op ijzertekort door bloedverlies bij de menstruatie. Daarnaast kan ook een verstoorde darmfunctie zorgen voor verminderde opname van vitaminen uit de voeding.

Het panel vitaminen en mineralen spoort de meest voorkomende en belangrijkste tekorten op: vitamine D, vitamine B12 (cobalamine) en B9 (foliumzuur). Alle mogelijke vitamine tekorten opsporen zou te duur zijn en is helemaal niet nodig: meestal zien we immers dat tekorten van verschillende vitaminen samen voorkomen als gevolg van een eenzijdige voeding. In dat geval zullen we dit zien door eenvoudige analyse van vitamine D/B12/B9, en kan het probleem verholpen worden door supplementen of aanpassing van de voeding.  Het panel meet ook de meest voorkomende tekorten van mineralen en zouten: natrium, kalium, magnesium, calcium en zink. Ook de beschikbare voorraad ijzer wordt gemeten via bepaling van het ijzeropslag eiwit ferritine.

Tekorten van deze vitaminen ontwikkelen zich geleidelijk en kunnen heel uiteenlopende klachten veroorzaken. Een tekort ontwikkelt zich geleidelijk. De eerste verschijnselen doen zich voor na enkele weken, afhankelijk van de lichaamsvoorraad. Pas na enkele maanden kunnen zich meer specifieke verschijnselen voordoen, afhankelijk van de vitamine(n) of mineralen. Symptomen kunnen vermoeidheid zijn, lusteloosheid of concentratieproblemen. Tekort aan vitamine B12 zorgt voor zenuwschade en bloedarmoede. Tekort aan vitamine D zorgt voor zwakkere botten en problemen met de calcium huishouding. IJzertekort zorgt voor bloedarmoede. Foliumzuur is tijdens de zwangerschap onmisbaar voor de normale ontwikkeling van de baby maar tekorten geven ook problemen met de vorming van de bloedcellen. Zink tekorten zorgen voor tal van huidafwijkingen, haaruitval, diarree en problemen bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap.

Een tekort kan alleen met zekerheid worden vastgesteld na bloedonderzoek.

Dit bloedonderzoek meet de 3 belangrijkste vitamines en 7 merkers voor verschillende mineralen in het lichaam:

  • Vitamine B12

  • Vitamine D

  • Foliumzuur

  • Albumine

  • Natrium

  • Kalium

  • Magnesium

  • Calcium

  • Ferritine

  • Zink

Alle testen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en specialisten van AZ Delta.

Een afspraak maak je snel en discreet.

  051/920 911

HOE WERKT HET ?

Snel, eenvoudig en discreet

Gerelateerde testen

Onze locatie